Alpy 2017

Alpy 2017

První vícedenní výlet toho roku, od počátku jara plánovaný pro malou skupinku čtyř vozů BMW (E46 320Ci Convertible, E85 Z4 3.0iA, E85 Z4 3.0i, E36 328ti) a pěti lidí + psa.
Sraz v sobotu v 10.00 na čerpačce Benzina za Novou Bystřicí za nádherného slunečného počasí vyšel, stačilo doplnit palivo a nápoje a mohli jsme vyrazit k Mariazellu po trase vyčtené z motorkářského webu. Cesta plná zatáček a alpských panoramat příjemně ubíhala, mraků přibývalo, podle předpovědi přišel déšť a došlo na napnutí pláten nad 3/4 vozů skupiny. Mariazell nás přivítal pěknou průtrží, vody spadlo mnoho. Po krátké poradě zvítězila racionalita nad emocemi ze zatáček, plán cesty pro tento den byl upraven (dočasným) vynecháním okružní jízdy přes Niederalpl, Prein an der Rax a Klostertal. Přímo z Mariazellu do ubytování na zemědělské farmě poblíž Sankt Aegyd am Neuwalde to byl skok, po výtečné večeři se nám i přes polojasnou oblohu na zdolání zbytku plánu nechtělo.

Plán cesty druhého dne vyšel beze zbytku. Sice takřka celý den propršel, ale na Nockalmstraße byly jen nízké mraky a zima, bez deště. Od pondělka měla údržba silnic naplánovanou opravu vozovky v horském, a tak už v neděli otevřeli závory a nevybírali mýto. Za 4 auta ušetřeno 72 euro celkem, to potěší :-) Ubytování v malém hotelu Locus Malontina pod přehradou Malta bylo skvělé, hotel provozuje manželský pár mladých Estonců, k večeři byly speciality z čerstvých mořských plodů připravené italskýcm kuchařem.

Cesta třetího dne začala výjezdem k přehradě Malta, zde nás poplatek 19 euro za každý vůz neminul. Počasí nahoře nic moc, zpočátku byla vidět hladina vody, po návratu z procházky po hrázi, kdy odvážnější z nás vkročili, ba i poskakovali, na vyhlídkové plošině s průhledným dnem nad propastí na suché straně hráze. Dál byly trasy výletu individální. Někdo vyrazil nejrychlejší cestou domů, někdo za dalším dobrodružstvím u Lipna. Nevěda, že je v Rakousku církevní a státní svátek, vydal jsem se na nákup čokolády do podnikové prodejny Mirabell. Zavřená vrata a celkový klid na silnici mě uvedl do reality. Mozart Kugeln budou někdy příště...